Opdrachten
Campagnes
Documentaire workshop

Loop je al een tijdje rond met een documentaireplan en wil je dit graag een stap verder brengen? Zoek je een inspirerende omgeving waar je met vakgenoten kunt praten over je filmplannen en ideeën? Dan is deze workshop iets voor jou! LET OP: de 2e editie van deze workshop vindt plaats in het najaar van 2024.

Workshop Deelname en selectie Praktische info Bio's Programma

Workshop

In deze zevendaagse workshop werk je onder deskundige begeleiding aan jouw documentaire filmplan. Je neemt deel aan een afwisselend programma in Nederland en Frankrijk, met een kleine groep bevlogen deelnemers. Jullie worden ondergedompeld in alle facetten van de documentaire film. De focus ligt op conceptontwikkeling en het schrijven en aanscherpen van een filmplan. Er is veel ruimte voor ontspanning, goed eten en wandelingen in de natuur. De workshop vindt plaats in de Moulin du Merle, een oude watermolen midden in de natuur van Saint-Germain-des-Bois (Bourgogne-Nièvre), op 2,5 uur rijden van Parijs.

Begeleiding
Twee ervaren documentairemakers staan tot je beschikking: Carin Goeijers en Walter Stokman. Beide makers hebben tientallen (muziek)documentaires, internationale festivalvertoningen en filmprijzen op hun naam staan. Ze kennen de Nederlandse en internationale documentaire- en televisiewereld goed en hebben ervaring als gastdocent bij o.a. de IDFA-workshops en filmopleidingen. Ook zijn ze regelmatig werkzaam als commissielid van fondsen en als juryleden voor filmfestivals zoals IDFA en het Nederlands Film Festival. Onder bio's vind je meer informatie.

Programma
Het programma bevat zowel 1-op-1 coaching als groepsgesprekken en sociale activiteiten. We bekijken films, bediscussieren stijlen en aanpak. Er is natuurlijk veel ruimte voor het bespreken van je filmplan met Walter en Carin en tijdens groepsgesprekken met de andere deelnemers. Samen toetsen jullie de filmplannen op haalbaarheid en op de visueel-inhoudelijke zeggingskracht. Daarnaast werk je zelfstandig aan jouw filmplan, aan het formuleren van thema’s, een strakke vraagstelling en de eerste visualisaties.

Je werkt aan concrete opgaven, zoals 'Hoe maak je een researchplan, en welke ingrediënten moet je daarin verwerken?' en 'Hoe laat je met een aantal uitgewerkte voorbeeldscenes al iets van je gedroomde film zien?' 

De documentaireworkshop bestaat uit:
-Een voorbereidend gesprek (telefonisch of online)
-2 workshopdagen in Amsterdam incl. koffie, thee en lunch (online deelname is mogelijk)
-5 workshopdagen in de Moulin du Merle
-4 overnachtingen in een privékamer, inclusief:
-Dagelijks een goed verzorgd ontbijt, lunch en diner (geserveerd in de eetkamer of in de tuin)
-Intensieve begeleiding van Carin en Walter 
-Een individueel afrondend gesprek (evt. online)
-Een aantal sociale activiteiten, in de Moulin en in de buurt

 

Deelname en selectie

Er is ruimte voor minimaal 5 en maximaal 6 deelnemers. Bij internationale deelnemers is de voertaal Engels.

Wij selecteren voor deze workshop een groep deelnemers die elkaar goed aanvullen. Leeftijd, professionele achtergrond of vooropleiding spelen geen rol. Ambitieniveau en onderwerpkeuze des te meer: we willen een groep samenstellen met enthousiaste makers die aan elkaar gewaagd zijn en die open staan voor inspiratie en nieuwe inzichten. 

Stuur voor 1 maart 2024 je beknopte documentaireplan (max 3 A4-tjes) en een motivatie om mee te willen doen aan de workshop.
'Wat wil je bewerkstelligen en wat zou je van ons en elkaar willen leren?' Vergeet niet je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en andere relevante info door te geven.

Stuur je aanmelding naar nienke@bureauvanbeers.nl 

Deelnamekosten
De deelnamekosten bedragen €1.795,- ex. BTW. Je krijgt een factuur. Details over de betaling volgen na de selectie van deelnemers. 
Reiskosten van en naar de workshoplocaties zijn voor eigen rekening. Je kunt worden opgehaald van treinstation Clamecy (bereikbaar via station Paris Bercy). Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor een reis- en/of annuleringsverzekering.

TIP:
Je kunt een bijdrage aanvragen bij Werktuig voor Ontwikkeling PPO, het best bewaarde subsidieloket van Nederland. De aanvraagprocedure is super makkelijk en je krijgt snel antwoord.

Van hun website: 'PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector. Zowel voor werknemers als ZZP’ers dus. We financieren 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van € 2.000,- (inclusief BTW). We gaan ervan uit dat jouw werkgever of opdrachtgever ook 1/3 bijdraagt en dat je het resterende bedrag zelf betaalt.'

 

 

Praktische info

LET OP: deze workshop vindt opnieuw plaats in najaar/winter 2024.
Interesse? Laat het ons weten via e-mail en we houden je op de hoogte.

Workshop lente 2024
Uiterste aanmelddatum: 1 maart 2024 (Uitgestelde deadline: 15 maart!)
Bekendmaking van deelname: 15 maart 2024
Eerste individuele gesprek: week 25-29 maart

Workshop
Woensdag 10 april in Amsterdam 
Vrijdag 26 (aankomst) tot dinsdag 30 april (vertrek) in Frankrijk 
Juni - bijeenkomt in Amsterdam

Amsterdam - adres:
Details volgen.

Frankrijk - adres:
Moulin du Merle
58210 Saint-Germain-des-Bois
Bourgogne, Frankrijk

Dieetwensen en allergieën
We koken zoveel mogelijk diervriendelijk en met producten uit de buurt en onze eigen moestuin. Eet je veganistisch, glutenvrij of heb je een andere wens? Daar kunnen wij wel mee uit de voeten!

Kamers en dieren
Elke deelnemer heeft een eigen privékamer, groot en comfortabel. In de meeste kamers staan meerdere bedden. Een hond mag mee, maar alleen als die niet achter de eenden of de katten aangaat.

Deelnamefee
Onder Deelname en selectie lees je meer over de kosten waar je rekening mee moet houden. Een tip die we met je willen delen: Je kunt voor deze workshop een bijdrage aanvragen bij Werktuig voor Ontwikkeling PPO, het best bewaarde subsidieloket van Nederland. De aanvraagprocedure is super makkelijk en je krijgt snel antwoord.

Contact
nienke@bureauvanbeers.nl 

Volg ons op Instagram

Bio's

Carin Goeijers

Carin Goeijers (Breda,1967) studeerde aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en is werkzaam als documentairemaker. Zij won in 2000 een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival met 'De nieuwerwetse wereld', over een boerenfamilie op de grens van twee tijdperken. Met 'But Now Is Perfect', een film over de hoop en angst van bewoners en migranten in het Italiaanse bergdorp Riace, won ze in 2018 de IDFA Special Jury Award voor beste Nederlandse documentaire en ook prijzen op diverse buitenlandse festivals.

Carin maakte korte en lange documentaires over verschillende thema's, waaronder dance (‘God Is My DJ’), de Limburgse band DeWolff (‘DeWolff’) en eerwraak (‘Bahar’). Bekendheid in het buitenland kreeg zij met I Soeni (2003) over Sinti-zanger Rein Mercha. Ook maakte ze de film 'Voetbalmiljonair uit Oost' over de jonge profvoetballer Mbark Boussoufa en de plotselinge roem en rijkdom die jonge voetballers kan overvallen. Carin verdiepte ze zich in de Molukse gemeenschap met de docu 'Eiland van mijn vader', en legt in deze documentaire de pijn, woede en het verdriet van drie generaties Molukse vrijheidsstrijders bloot. In 2023 draaide haar film 'Candy' in Nederlandse bioscopen, 'een muzikale feelgoodmovie' genoemd in de pers, over bandleider en saxofonist Candy Dulfer. In de film zien we Candy's worsteling als bandleider en dochter van kwetsbare ouders als de pandemie uitbreekt en ze moet vechten om haar hoofd boven water te houden. 

Lees meer over Carin en haar films.

 

Walter Stokman

Walter Stokman (Bodegraven, 1966) studeerde film aan de Kunstacademie in Breda. Hij maakte verschillende documentaires, waaronder 'Let me have it all', over funkmuzikant Sly Stone en 'Can't you hear me singin' over Amerikaanse muzikanten, van Ike Turner tot 'Zydeco Sweetheart' Rosie Ledet. Hij werkt ook als freelance regisseur voor de VPRO, zo maakte hij voor de muziekserie Loladamusica specials over Keith Caputo (Life of Agony), Kevin Coyne, Super Furry Animals, Motorpsycho en jazzlegende Hank Jones. 

Voor zijn documentaire 'ASH WORLDWIDE SUICIDE' (2002) won hij een Gouden Kalf en de prijs voor Beste Documentaire op het Brooklyn International Film Festival.
In 'Based on a true story' (2005) gaat Walter terug naar het echte verhaal achter Sidney Lumets film Dog Day Afternoon. Deze werd bekroond met een Grand Jury Award op het International Film Festival in Seattle in 2005 en ook genomineerd en officieel geselecteerd op de Berlinale en Tribeca, New York. 'Beautiful in Beaufort-Wes' (2006) is een portret van dit Zuid-Afrikaanse dorp met de muziek en gedichten van Gert Vlok Nel. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf en won als beste documentaire bij de Nederlandse TV-awards (Gouden Beeld) 2006. De documentaire 'Scena del crimine' (2011) is een raamvertelling in zeven 'scènes' over het leven in de stad Napels. De film werd geselecteerd voor de 67e Labiennale di Venezia en bekroond met de juryprijs op het Docu Days filmfestival, Oekraïne. Onlangs maakte Walter 'Lazy Duck', een teledoc over de vervolging van een man die verdacht wordt van de moord op zijn vrouw tijdens een zeilvakantie in Colombia. Zijn laatste film The Kyiv Files, over een voormalig KGB archief dat is opengesteld voor het publiek, ging in 2023 in premiere op het IDFA.

Lees meer over Walter en zijn films.

Programma

BEKNOPT PROGRAMMA

Amsterdam - Woensdag 10 april

10.00-17.00 Programma inclusief lunch


Frankrijk

Vrijdag 26 april

17.00 - 23.00 Aankomst, diner en avondprogramma


Zaterdag 27 t/m maandag 29 april

8.00 - 9.30 Ontbijt staat klaar

09.30 - 17.00 Dagprogramma inclusief lunch

Iedere dag beginnen we gezamenlijk én eindigen we gezamenlijk. Gedurende de dag heeft iedereen één op één gesprekken met zowel Walter als Carin. Tussendoor blijft

er tijd over om te schrijven en te denken.

17.00 - 19.00 Vrije tijd al dan niet met een activiteit zoals wandelen, bezoek aan een dorpje, wijngoed, etc.

19.00 Diner

20.30 Avondprogramma/ gezamenlijk film kijken voor wie wil


Dinsdag 30 april 2024

8.00 - 9.00 Ontbijt staat klaar

09.00 - 13.00 Dagprogramma incl. lunch

13.00 Vertrek


Extra moment in 2e week van mei (datum ntb) - Online


Tussentijdse evaluatie met zowel Walter als Carin. Eén op één (online) gesprekken.

Laatste dag in juni - Amsterdam

Gezamenlijke bijeenkomst inclusief lunch en afsluitende borrel

Documentaires die we bekeken tijdens de workshopdagen in Frankrijk: 

Vaters Garten - Die Liebe Meiner Eltern, Peter Liechti, 2013
Familiegeheim, Jaap van Hoewijk, 2001
Stories We Tell, Sarah Polley, 2012
When we were Kings, Leon Gast, 1996

..en fragmenten/montages van uiteenlopende documentaires, gekozen door Carin, Walter en de deelnemers op basis van hun persoonlijke filmplannen. 

alle Opdrachten
Cookies?
Cookies?
Your cookie preferences have been saved.