Opdrachten
Documentaire workshop

Loop je al een tijdje rond met een documentaireplan en wil je dit graag een stap verder brengen? Zoek je een inspirerende omgeving waar je met vakgenoten kunt praten over je filmplannen en ideeën? Dan is deze workshop iets voor jou! 

Workshop Deelname en selectie Praktische info Bio's Eerdere editie

Workshop

In deze achtdaagse workshop werk je onder deskundige begeleiding aan jouw documentaire filmplan. Je neemt deel aan een afwisselend programma in Amsterdam en op Terschelling met een kleine groep bevlogen deelnemers. Jullie worden ondergedompeld in alle facetten van de documentaire film. De focus ligt op conceptontwikkeling en het schrijven en aanscherpen van een filmplan. Er is veel ruimte voor ontspanning, goed eten, films kijken en wandelingen in de natuur. De workshop vindt plaats in Amsterdam en de Horper Wielen, een charmante B&B op Terschelling.

Begeleiding
Twee ervaren documentairemakers staan tot je beschikking: Carin Goeijers en Walter Stokman. Beide makers hebben tientallen (muziek)documentaires, internationale festivalvertoningen en filmprijzen op hun naam staan. Ze kennen de Nederlandse en internationale documentaire- en televisiewereld goed en hebben ervaring als gastdocent bij o.a. de IDFA-workshops en filmopleidingen. Ook zijn ze regelmatig werkzaam als commissielid van fondsen en als juryleden voor filmfestivals zoals IDFA en het Nederlands Film Festival. Onder 'bio's' vind je meer informatie.

Programma
Het programma bevat zowel 1-op-1 coaching als groepsgesprekken en sociale activiteiten. We bekijken veel films, bediscussieren stijlen en aanpak. Er is natuurlijk veel ruimte voor het bespreken van je filmplan met Walter en Carin en tijdens groepsgesprekken met de andere deelnemers. Samen toetsen jullie de filmplannen op haalbaarheid en op de visueel-inhoudelijke zeggingskracht. Daarnaast werk je zelfstandig aan jouw filmplan, aan het formuleren van thema’s, een strakke vraagstelling en de eerste visualisaties.

Je werkt aan concrete opgaven, zoals 'Hoe maak je een researchplan, en welke ingrediënten moet je daarin verwerken?' en 'Hoe laat je met een aantal uitgewerkte voorbeeldscenes al iets van je gedroomde film zien?' 

De documentaireworkshop bestaat uit:
-Een voorbereidend gesprek (telefonisch of online)
-2 workshopdagen in Amsterdam incl. koffie, thee en lunch (online deelname is mogelijk)
-6 workshopdagen op Terschelling
(5 overnachtingen in een privékamer, inclusief dagelijks een goed verzorgd ontbijt, lunch en diner) 
-Intensieve begeleiding van Carin en Walter 
-Een aantal sociale activiteiten op Terschelling, veel films kijken en (begeleide) wandelingen in de natuur
-Een individueel afrondend gesprek (evt. online)

 

Deelname en selectie

Wij hebben in deze workshop ruimte voor 6-9 deelnemers. Leeftijd, professionele achtergrond of vooropleiding spelen geen rol. Ambitieniveau en onderwerpkeuze des te meer: we willen een groep samenstellen met enthousiaste makers die aan elkaar gewaagd zijn en die open staan voor inspiratie en nieuwe inzichten. 

Stuur VOOR 1 oktober 2024 je beknopte documentaireplan (max 3 A4-tjes) en een motivatie om mee te willen doen aan de workshop. Beantwoord de volgende vragen:
'Wat wil je bewerkstelligen en wat zou je van ons en elkaar willen leren?' Vergeet niet je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en andere relevante info door te geven.

Stuur je aanmelding naar nienke@bureauvanbeers.nl. We informeren je snel over de voortgang.


Deelnamekosten
De deelnamekosten bedragen €1.795 ex btw en reiskosten. Dit bedrag dekt het volledige programma en de activiteiten, eten en drinken zoals vermeld in het onderdeel Programma. Je ontvangt een gespecificeerde factuur. Reiskosten van en naar de workshoplocaties zijn voor eigen rekening en deelnemers worden geacht hun eigen reis/transfer naar Terschelling te regelen. NB: Zorg voor een reis- en annuleringsverzekering.

Annuleringsvoorwaarden
Zodra je bent toegelaten tot de workshop, verwachten we dat je deelneemt en sturen we je een factuur. Ons bericht van toelating is dus bindend, alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen we annulering toestaan en dat niet later dan 1 oktober 2024. Daarom benadrukken we dat een annuleringsverzekering noodzakelijk is. Verdere details worden gecommuniceerd na de selectie van de deelnemers.

TIP voor financiering - Kijk onder 'Praktische info' voor ondersteuningsmogelijkheden passend bij jouw beroepspraktijk.
 

Praktische info

Workshop herfst 2024
Uiterste aanmelddatum: 20 september 2024 (Verlengde deadline 1 oktober 2024)
Bekendmaking van deelname: 1 oktober 2024
Eerste individuele gesprek: eerste week oktober (data ntb)

Workshop
1 dag in Amsterdam - half oktober (datum ntb)
5 nachten op Terschelling - Zondag 3 (aankomst) tot vrijdag 8 november 2024 (vertrek)
1 dag in Amsterdam (tijdens IDFA, 14-24 november 2024, datum ntb)

Amsterdam - adres:
Details volgen.

Terschelling - adres:
De Horper Wielen 
Kaard 4, Terschelling

Dieetwensen en allergieën
We koken zoveel mogelijk diervriendelijk. Eet je veganistisch, glutenvrij of heb je een andere wens? Daar kunnen wij wel mee uit de voeten!

Kamers
Elke deelnemer heeft een eigen privékamer met badkamer. 

Reis
Je reist per trein of auto naar Harlingen-Haven. De boottocht naar Terschelling duurt 50 minuten of 2 uur (goedkoper tarief), het is in beide gevallen een geweldige ervaring! Zorg ervoor dat je je tickets van tevoren boekt en een parkeerplaats reserveert. Op Terschelling gebruiken we fietsen.

Kaartjes voor de boot

Parkeren Harlingen

Deelnamefee (en mogelijke ondersteuning)
De deelnamekosten bedragen €1.795 ex btw en reiskosten. Dit bedrag dekt het volledige programma en de activiteiten, eten en drinken zoals vermeld in het onderdeel Programma. Je ontvangt een gespecificeerde factuur. Reiskosten van en naar de workshoplocaties zijn voor eigen rekening en deelnemers worden geacht hun eigen reis/transfer naar Terschelling te regelen. NB: Zorg voor een reis- en annuleringsverzekering.

Een paar SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN die we met je willen delen:

-Je kunt voor deze workshop een bijdrage aanvragen bij Werktuig voor Ontwikkeling PPO, het best bewaarde subsidieloket van Nederland. De aanvraagprocedure is super makkelijk en je krijgt snel antwoord.

-Je kunt onderzoeken of een van de regelingen van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten of het Mondriaanfonds van toepassing zijn op jouw beroepspraktijk.

-Misschien heeft jouw werkgever een budget voor opleiding of ontwikkeling waarvan je dit jaar nog gebruik kunt maken!

Contact
nienke@bureauvanbeers.nl 

Bio's

Carin Goeijers

Carin Goeijers (Breda,1967) studeerde aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en is werkzaam als documentairemaker. Zij won in 2000 een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival met 'De nieuwerwetse wereld', over een boerenfamilie op de grens van twee tijdperken. Met 'But Now Is Perfect', een film over de hoop en angst van bewoners en migranten in het Italiaanse bergdorp Riace, won ze in 2018 de IDFA Special Jury Award voor beste Nederlandse documentaire en ook prijzen op diverse buitenlandse festivals.

Carin maakte korte en lange documentaires over verschillende thema's, waaronder dance (‘God Is My DJ’), de Limburgse band DeWolff (‘DeWolff’) en eerwraak (‘Bahar’). Bekendheid in het buitenland kreeg zij met I Soeni (2003) over Sinti-zanger Rein Mercha. Ook maakte ze de film 'Voetbalmiljonair uit Oost' over de jonge profvoetballer Mbark Boussoufa en de plotselinge roem en rijkdom die jonge voetballers kan overvallen. Carin verdiepte ze zich in de Molukse gemeenschap met de docu 'Eiland van mijn vader', en legt in deze documentaire de pijn, woede en het verdriet van drie generaties Molukse vrijheidsstrijders bloot. In 2023 draaide haar film 'Candy' in Nederlandse bioscopen, 'een muzikale feelgoodmovie' genoemd in de pers, over bandleider en saxofonist Candy Dulfer. In de film zien we Candy's worsteling als bandleider en dochter van kwetsbare ouders als de pandemie uitbreekt en ze moet vechten om haar hoofd boven water te houden. 

Lees meer over Carin en haar films.

 

Walter Stokman

Walter Stokman (Bodegraven, 1966) studeerde film aan de Kunstacademie in Breda. Hij maakte verschillende documentaires, waaronder 'Let me have it all', over funkmuzikant Sly Stone en 'Can't you hear me singin' over Amerikaanse muzikanten, van Ike Turner tot 'Zydeco Sweetheart' Rosie Ledet. Hij werkt ook als freelance regisseur voor de VPRO, zo maakte hij voor de muziekserie Loladamusica specials over Keith Caputo (Life of Agony), Kevin Coyne, Super Furry Animals, Motorpsycho en jazzlegende Hank Jones. 

Voor zijn documentaire 'ASH WORLDWIDE SUICIDE' (2002) won hij een Gouden Kalf en de prijs voor Beste Documentaire op het Brooklyn International Film Festival.
In 'Based on a true story' (2005) gaat Walter terug naar het echte verhaal achter Sidney Lumets film Dog Day Afternoon. Deze werd bekroond met een Grand Jury Award op het International Film Festival in Seattle in 2005 en ook genomineerd en officieel geselecteerd op de Berlinale en Tribeca, New York. 'Beautiful in Beaufort-Wes' (2006) is een portret van dit Zuid-Afrikaanse dorp met de muziek en gedichten van Gert Vlok Nel. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf en won als beste documentaire bij de Nederlandse TV-awards (Gouden Beeld) 2006. De documentaire 'Scena del crimine' (2011) is een raamvertelling in zeven 'scènes' over het leven in de stad Napels. De film werd geselecteerd voor de 67e Labiennale di Venezia en bekroond met de juryprijs op het Docu Days filmfestival, Oekraïne. Onlangs maakte Walter 'Lazy Duck', een teledoc over de vervolging van een man die verdacht wordt van de moord op zijn vrouw tijdens een zeilvakantie in Colombia. Zijn laatste film The Kyiv Files, over een voormalig KGB archief dat is opengesteld voor het publiek, ging in 2023 in premiere op het IDFA.

Lees meer over Walter en zijn films.

Eerdere editie

Eerdere editie en deelnemers
In het voorjaar van 2024 namen 6 deelnemers deel aan de eerste editie van deze workshop. Locatie: Amsterdam en Moulin du Merle, een charmant landhuis in de Franse Bourgogne. Het profiel van de deelnemers was precies zo veelzijdig als we voor ogen hadden met deze workshop, we hebben verwelkomd:

een ervaren documentaire editor;
een gepensioneerd zakenman;
een communicatieadviseur/projectleider bij de Rijksoverheid;
2 journalisten;
een fictiefilmmaker.

De filmplannen van de deelnemers waren heel uiteenlopend in thematiek en staat van gevorderdheid. Waar de een het basisconcept van haar verhaal scherp wilde krijgen door veel te praten met Carin en Walter (liefst tijdens een wandeling in de natuur), experimenteerde de ander met mogelijke invalshoeken (van persoonlijk naar veel breder), monteerde weer een ander alvast een aantal openingsscenes op de laptop en keken we heel veel films die dichtbij de onderwerpskeuze van de deelnemers lagen.

Films
Voorafgaand aan de workshopweek keken de deelnemers naar een selectie films van Carin en Walter, en kregen ze filmtips passend bij het thema van hun filmplan. Op locatie keken we o.a. naar de volgende documentaires:

Vaters Garten - Peter Liechti, 2013
When we were Kings - Leon Gast, 1996
Het zwijgen/Familiegeheim - Jaap van Hoewijk, 2001
Stories we Tell - Sarah Polley, 2012

Reacties van de deelnemers (een selectie):

"Voor mij kwam de workshop op het juiste moment en in de juiste vorm. Er was een hele fijne opbouwende energie. [..] Het commentaar van Carin en Walter was mooi aanvullend op elkaar en de gastvrijheid en verzorging van Nienke was top. Zo veel en goed eten - kon me volledig concentreren op werken aan de docu."

"Algemeen: heel erg leuk/goed initiatief, fantastische verzorging & locatie, heel erg prettige feedback cq coaching van Carin en Walter."

Op welk vlak de workshop de deelnemer verder heeft geholpen:
"Goed om erover te praten en te voelen waar het persoonlijke wordt overstegen", "Concreet durven schrijven van een plan/scenario", "Ik heb goed inzicht gekregen over hoe ik mijn idee voor een documentaire om kon zetten naar een filmplan."

 

alle Opdrachten
Cookies?
Cookies?
Your cookie preferences have been saved.